HET ONTWERP VAN DE BINNENTUIN

Een kleurrijke plek vol leven aan de Vliet

Dat er met Triadome een unieke woonlocatie ontstaat is duidelijk, maar hoe ziet straks de binnentuin eruit? Wat kun je verwachten als je van je nieuwe appartement naar buiten kijkt? En hoe kun je hier met jouw buitenruimte op aansluiten? Het betrokken team van Copijn landschapsarchitecten, vertelt meer over de prachtige beplanting rond Triadome.

Beleef de seizoenen in de binnentuin

De vraag om een ontwerp voor de binnentuin te maken kwam bij Copijn terecht via DS Landschapsarchitecten. Zij ontwierpen de groenstrook langs de Vliet, waar verschillende eyecatchers beeldbepalend zijn. Zo zijn er de drie rode beuken bij Triadome en staan er even verderop een kraan en kas als opvallende elementen langs de kade.

“Kenmerkend voor de door hen ontworpen groenstrook is een robuuste, groene en inheemse beplanting. Om te voorkomen dat de binnentuin een eiland op zich zou worden, hebben we de binnentuin ontworpen als een verlengde van de Vlietzone” vertelt Laura. “Zo hebben we het talud van de binnentuin zo laag mogelijk gehouden, waardoor de robuuste beplanting van de kade straks langzaam overgaat naar een sierlijke en exotische beplanting met vlinderstruiken, agastache (dropplant), verbena (ijzerhard) en knallende bloeiaccenten zoals kniphofia (vuurpeil) en echinacea (zonnehoed). De wuivende grassen die ertussen staan versterken de verbinding met de oever.”

De zorgvuldig samengestelde beplanting met in hoogte variërende wintergroene bodembedekkers, bloemen, grassen en meerstammige bloeiende bomen zorgt niet alleen voor een uitnodigend beeld, maar creëert ook schaduwplekken. Daarbij kan met deze beplanting hittestress worden tegengegaan en kunnen de geluiden tussen de gebouwen beter worden geabsorbeerd.

“De verbeterde klimaatadaptatie zorgt er ook voor dat we regenwater beter kunnen afvoeren” vult Lucas Roozen, technisch projectleider van Copijn, aan. “In het nieuwe ontwerp wordt al het regenwater wat valt op de daken allereerst opgevangen in het substraat en het drainagebuffersysteem. Vervolgens wordt het overtollige water vertraagd afgevoerd naar de naastgelegen watergang, de Zandsloot. Bij hevige regenval zorgt dit voor een verminderde belasting van het gemeenteriool en voorkomt het grote plassen.”

Eindeloos genieten van het mooie uitzicht

Midden in de binnentuin is een sfeervolle ontmoetingsplek ontworpen. Hier nemen bewoners en bezoekers plaats rond de bloesemboom, terwijl ze uitkijken over de steeds veranderende combinatie van kleurrijke bloemen en planten. “Op deze centrale plek hebben we gekozen voor een Heptacodium, een zevenzonenboom. De boom heeft een decoratieve bast en een prachtige herfstkleur waardoor deze aantrekkelijk blijft in alle seizoenen en zeer waardevol is voor insecten.” vertelt Laura.

“Omdat veel inheemse planten tegelijk in bloei staan, vallen er soms gaten voor bijen en vlinders om voldoende nectar te kunnen verzamelen. Door uitheemse bloei-vervangende beplanting in het ontwerp op te nemen zorgen we dat de binnentuin aantrekkelijk blijft voor insecten en versterken we de biodiversiteit van dit gebied. Ook de bewoners plukken hier de vruchten van, want de tuin staat hierdoor langer in bloei. Zo blijft de binnentuin een fijne ontmoetingsplek en kun je ook vanuit je woning eindeloos genieten van het mooie uitzicht” zegt Laura.

Als bewoner kun je zelf ook een bijdrage leveren aan het versterken van de biodiversiteit. Zo kun je op je balkon of terras potten plaatsen met bijvoorbeeld vlinderstruiken, miscanthus of zonnehoed. “Wanneer bewoners dit soort beplanting terug laten komen op de terrassen en balkons, ontstaat er straks extra eenheid van beneden tot boven.” zegt Laura.

Een waardevolle ecologische zone

“Ik kan me voorstellen dat het in de binnentuin straks gonst van het leven en dat hier de mooiste vlinders te bewonderen zijn.” zegt Laura. “Ook voor kleine zoogdieren zoals egels zal dit een prettige verblijfsplek worden. Zij kunnen zich verstoppen onder de hagen van de tuinen op de begane grond en onder de lage groene beplanting in de tuin. Daarbij zullen de waardplanten langs de Vliet zorgen dat vlinders hun eitjes kunnen leggen en rupsen voedsel vinden. Ook kikkers en vleermuizen zullen profiteren van de extra aanwezige insecten, waar zij langs de kade op kunnen jagen. Zo creëren we met dit ontwerp naast een mooi kleurrijk geheel, vooral een duurzame en waardevolle ecologische zone met een constante voedselketen.”

AANMELDEN
NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte

Triadome is een duurzame nieuwbouwontwikkeling aan de Vliet in Leidschendam-Voorburg. Een rijk aanbod van  Stadswoningen, koopappartementen en  penthouses. 

Interesse in Triadome?